dissabte, 14 de juny del 2014

Manel Alonso torna... a l'estil italià


El proper dijous 26 de juny, a les 19:30 hores, al paratge natural municipal de La Costera de Puçol, l’escriptor Manel Alonso presentarà la traducció a l’italià del seu llibre de relats El carrer dels Bonsais, Via dei Bonsai, editat aquesta primavera per Edizioni Nemapress.

L’acte serà presentat per l’escriptora i editora Núria Sendra i comptarà a més amb un tastet musical a càrrec de Josep Sebastià.

Via dei Bonsai és un recull de contes que es poden llegir com una novel·la. Els seus protagonistes apareixen i desapareixen contínuament en les diverses històries que s’estan contant, creant tot un seguit de connexions entre ells.

Segons la periodista Arantxa Bea, «és un tendríssim microcosmos de fusters, solitaris, veïns rics perquè els ha tocat la loteria, banquers amables, adolescents enamorades del silenci d’un home, dones que despullen amb la mirada, viatgers que s’adormen i mai els seus somnis es fan realitat, i si es fan realitat no és com un somni, sinó com la cruel, insospitada i impietosa realitat».

Segons el crític literari Josep Manuel Sanabdon, «Manel Alonso en aquest llibre mira al seu voltant i converteix en peces literàries aquelles situacions que quotidianament ens envolten, i ens demostra que si mirem atentament el nostre entorn i sabem reflexionar, trobarem sens dubte els millors materials per a l’obra artística. Al món real en què s’inspira El carrer dels Bonsais apareixen elements surrealistes o esperpèntics i personatges que viuen situacions paradoxals, juntament amb elements màgics o fantàstics, que proporcionen a molts dels relats una certa dosi d’humor sovint amb una forta càrrega d’ironia, i al costat d’açò trobem situacions d’una gran tendresa, però també de tristor, històries que ens indueixen a la reflexió filosòfica o que ens transmeten una certa inquietud».

El carrer dels Bonsais ha estat traduït a l’italià per la professora Emanuela Forgetta. La versió original en valencià va obtindre l’any 1999 el Premi de Narrativa Benvingut Oliver.