dijous, 20 de març del 2014

El cas d'RTVV...a Puçol


Als últims mesos hem assistit a la desfeta sistemàtica dels mitjans de comunicació en la nostra llengua. Actualment som l’únic territori amb dues llengües cooficials que no compta amb el recolzament mediàtic en una d’elles, concretament en la nostra llengua mare, el català.

Fa uns anys vam perdre lamentablement l’edició en paper del diari El Punt i vam sofrir la desaparició d’Info TV. Era l’inici del nostre calvari com a País. Darrerament hem vist com a nivell local es tancava l’emissora municipal de televisió de Puçol EMTV, l’únic mitjà públic al nostre poble que emetia integrament en la nostra llengua. Però no hi havia prou amb aquesta reducció de pluralitat informativa. Com tots/es sabeu, últimament hem estat testimonis de la major retallada lingüística i cultural de la història democràtica fins al moment amb el tancament d’RTVV. Això ha comportat la desaparició de les úniques eines (ràdio i televisió) de vertebració del País Valencià que, amb les seues mancances, servien per acostar als valencians i valencianes dels Ports al Baix Segura la cultura, llengua i tradicions del nostre poble. 

Però, no contents amb tot açò, han decidit esborrar definitivament del mapa qualsevol possibilitat d’informar-nos pública i gratuïtament en català. Primer va caure la senyal de TV3 al País Valencià i ara han silenciant la veu de Catalunya Ràdio eliminant així qualsevol rastre  d’unió “macrocultural”. Ens han abocat així a invertir els nostres diners en alternatives com ara Internet per tenir accés a un dels nostres drets, la informació plural, de qualitat, pública i en la nostra llengua. Enhorabona als premiats...ens ha tocat la grossa!
Front a tots aquests fets, sols ens queda significar-nos i demostrar que volem recuperar allò que ens han furtat. Cal fer saber els motius pels quals s’han perpetrat aquests fets i eixir al carrer per exigir i cridar ben alt que volem que es garantisca la llibertat d’informació i expressió en la nostra llengua.


Per aquest motiu a l’Andana hem trobat necessari donar cobertura al cas del tancament d’RTVV amb la presentació del llibre “Adéu RTVV, crònica del penúltim fracàs de la societat valenciana”, un recull de textos que ens acosten les diferents visions de periodistes afectats per aquest fet. Aquesta compilació a càrrec de Borja Flors i Vicent Climent (PUV) ens presenta un seguit d'articles apassionats i compromesos, escrits mentre es dissenyava i executava el major ERO de la història del País Valencià, que planteja moltes preguntes i ofereix algunes respostes.

A continuació i per tancar l’acte, es plantejarà un debat obert al voltant del que suposa per a tots la pèrdua dels mitjans de comunicació en la llengua pròpia.