dimarts, 9 de febrer del 2010

Llibre del mes




Títol: CORRESPONDÈNCIA DE GUERRA

Autor: Manel Alonso i Català

Gènere: Poesia

Editorial: Aguaclara




L’editorial Aguaclara ha publicat Correspondència de Guerra, obra poètica de Manel Alonso i Català que fou guardonada amb el XIII Premi de Poesia Paco Mollà de l’Ajuntament de Petrer. Aquest és el cinquè llibre de poesia d’Alonso el qual des de l’aparició l’any 2002 de la seua antologia poètica Les hores rehabilitades (1986-2002) només havia donat mostres del seu quefer poètic en un pomell de llibres col·lectius.

Correspondència de guerra és un mirall de l'ànima més negra dels homes, però també una mirada a la seva part més pura, la que pateix i es sotmet, la que lluita amb silenci perquè el seu àmbit és la pau. Aquesta puresa pren la seva forma més subtil en els haikús que formen part del poemari, unes espurnes que ens porten imatges colpidores amb un llenguatge senzill, despullat de qualsevol artifici.
El poeta ressegueix el mapa dels vicis humans i ens presenta tot el ventall de despropòsits que han fet del món un lloc injust. Ens porta també la veu dels desfavorits, ens fa veure que l'horror també pot ser molt a prop, la violència, de vegades, dorm a casa.

En el pròleg del Correspondència de guerra, Josep Antoni Fluixà afirma que “La veritat és que resultava inevitable, almenys per als qui coneixíem la trajectòria vital i literària de Manel Alonso. Sabíem que, tard o d’hora, havia d’arribar un llibre com aquest. És a dir, un llibre combatiu i atrevit. Combatiu, sobretot, per la temàtica, i atrevit, per no dir inusual, per la forma, perquè ens trobem davant d’un poemari d’expressió directa i clara. Una característica, per altra banda, destacada per tots els lectors i crítics que han comentat per escrit la seua poesia.”

Manel Alonso i Català va nàixer a Puçol l’any 1962, ha exercit d’editor, d’articulista, i fins i tot de contacontes. Ha conreat diversos gèneres literaris el conte, la novel·la, la literatura infantil i juvenil i el dietarisme.

Més informació:

Manel Alonso i Català
Els Papers de Can Perla
Els mecanoscrits de Pouet
Canperla

Font: