dimecres, 21 d’octubre del 2009

Disc del mes.


Al Tall

Presenta

Vergonya, cavallers, vergonya

NOU REPERTORI ENTORN DE L’OBRA DE JAUME I

La producció presentarà un nou repertori d’Al Tall (València) amb les veus excepcionals i complementàries de dos artistes invitats: Tomeu Penya (Mallorca) i Jan Maria Carlotti (Occitània).

El títol del nou repertori -Vergonya, cavallers, vergonya- fa referència, segons el Llibre dels Feits (b) a unes paraules de Jaume I quan reptava l’honor dels seus cavallers que no es decidien a tirar endavant a l’inici de la complicada batalla de Portopí durant la conquesta de Mallorca.

El repertori gira entorn a l’obra de Jaume I, del qual enguany es celebra el 800 aniversari del seu naiximent.
La figura del rei Jaume i els homenatges que se li venen retent, especialment des de l’època de la Renaixença, es presentaran tamizats per la seua obra i l’herència provisionalment perduda i recuperable en un futur incert:

- la visibilitat clara d’una nova nació europea i de l’expansió del domini lingüístic.

- l’organització horitzontal de l’estat, el sistema pactista i el primer parlamentarisme europeu front als absolutismes reials i als feudalismes de la seua època;

- la creació dels Furs de València, el primer codi d’organització romana i el més avançat de la vella Europa.

- les noves institucions: Corts i Generalitat.

El repertori que presentem,Vergonya,cavallers,vergonya,posa algunes paraules en boca del rei en Jaume,comenta la seua obra i adreça paraules nostres al rei en Jaume.

La pregunta “què es va perdre en Almansa” té una resposta clara. Eixa resposta és precissament la història que comença amb Jaume I i la seua obra:

La formació d’Al Tall és l’habitual dels darrers anys: Vicent Torrent, Manuel Miralles, Jordi Reig, Enric Banyuls, Xavier Ahuir, Robert Moreno i Maribel Crespo.

Més informació al seu web: http://www.altall.cat/